Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż uwielbia sezamki. Przyznam się, że ja też czasami lubię je pochrupać. Dlatego przyszło mi do głowy, aby zrobić takie słodziutkie i chrupiące sezamowe wafelki w domu. A oto wynik :)
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 140
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 140
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Na początek ziarenka sezamu podprażam na złoto na suchej patelni. (Taki prażony sezam pięknie pachnie :))
Do garnuszka wsypuję cukier, dodaję wodę i podgrzewam. Gotuję do momentu, aż powstanie karmel. Dodaję miód i masło – mieszam.
Teraz działam szybko, bo po wyłączeniu gazu, masa szybko tężeje. Przekładam wszystko na papier do pieczenia, przykrywam drugim kawałkiem papieru i wałkuję na grubość około 0,5 cm. Zdejmuję papier z wierzchu (trzeba to robić powoli, tak aby jak najmniej ziarenek na nim zostało – ale nic się nie zmarnuje. Ja potem nożem zdrapałam wszystkie ziarenka i takie nieforemne kawałki zostawiłam do stwardnienia – może nie wyglądały popisowo, ale smakowały świetnie ;))
Masę tniemy na prostokąty, nie przejmujemy się tym, że nóż nieco nam się oblepi – można maczać go w zimnej wodzie. Gdy masa stwardnieje, trudno byłoby ją pociąć, prędzej trzeba by ją połamać … więc jeżeli chcemy, aby sezamki miały ładny kształt, to tniemy teraz.
Zostawiamy do ostygnięcia :) Smacznego!!!