Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorayaki, czyli małe, słodkie japońskie naleśniki przełożone pastą z czerwonej fasoli lub słodkim kremem. Czym japońskie dorayaki różnią się od amerykańskich pancakes? Chodź z wyglądu dorayaki przypominają klasyczne pancakes, to jednak są od nich bardziej puszyste. Przypominają biszkopty. Do ciasta na dorayaki dodajemy miód, który nadaje im przyjemny, słodki smak. Kolejną różnicą jest sposób podania - dorayaki składamy na kształt kanapki z nadzieniem w środku. Jak smażyć dorayaki? Dorayaki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, pod przykryciem, na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Ważne, żeby placuszki ładnie i równo wyrosły.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5190
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34462
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2120
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5190
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34462
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2120
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Składniki
Do miski wbij jajka, wsyp cukier, wlej mleko i dodaj miód. Składniki ubij rózgą kuchenną. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto na dorayaki dokładnie wymieszaj.
Dorayaki nakładaj małą chochelką na rozgrzaną patelnię. Smaż z jednej strony pod przykryciem przez około 2 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Dorayaki przełóż pastą anko, dżemem bądź kremem czekoladowym. Smacznego!