Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorayaki, czyli małe, słodkie japońskie naleśniki przełożone pastą z czerwonej fasoli lub słodkim kremem. Czym japońskie dorayaki różnią się od amerykańskich pancakes? Chodź z wyglądu dorayaki przypominają klasyczne pancakes, to jednak są od nich bardziej puszyste. Przypominają biszkopty. Do ciasta na dorayaki dodajemy miód, który nadaje im przyjemny, słodki smak. Kolejną różnicą jest sposób podania - dorayaki składamy na kształt kanapki z nadzieniem w środku. Jak smażyć dorayaki? Dorayaki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, pod przykryciem, na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Ważne, żeby placuszki ładnie i równo wyrosły.
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Składniki
Do miski wbij jajka, wsyp cukier, wlej mleko i dodaj miód. Składniki ubij rózgą kuchenną. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto na dorayaki dokładnie wymieszaj.
Dorayaki nakładaj małą chochelką na rozgrzaną patelnię. Smaż z jednej strony pod przykryciem przez około 2 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Dorayaki przełóż pastą anko, dżemem bądź kremem czekoladowym. Smacznego!