Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa buchta-najlepsza na świecie.

Przepis dnia 2017-05-05
Drożdżowa buchta-najlepsza na świecie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 15344

Dodano:

Odsłon: 14935

Pachnąca i pulchna,bardzo polecam:)

Składniki

  • mąka 60dkg
  • drożdże 5dkg
  • cukier do zaczynu1 łyżka ,mąka ,drożdże i mleko,po łyżce
  • masło 1/2 kostki
  • żółtka 3 szt plus jajko
  • mleko na oko
  • cukier 1/2 szkl
  • rodzynki 10dkg
  • cytryna
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z łyżki mąki,cukru,mleka i drożdży zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Do miski dać mąkę utarte żółtka z cukrem ,oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę.
    Wszystko wyrabiać do odstającego ciasta od ręki.
    Pod koniec dodać rodzynki oraz roztopione masło i zarobić.
    Przykryć i zostawić na 40min.do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę,lekko zagnieść i dać do foremki( u mnie kwadratowa tortownica) Po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem,w celu uzyskania ładnego koloru po upieczeniu.
    Piec do suchego patyczka w 190st.


    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń