Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-05-2017
Pachnąca i pulchna,bardzo polecam:)
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666269
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 93
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 532
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5738
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 978
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666269
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 93
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 532
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5738
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 978
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Składniki
Z łyżki mąki,cukru,mleka i drożdży zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Do miski dać mąkę utarte żółtka z cukrem ,oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę. Wszystko wyrabiać do odstającego ciasta od ręki. Pod koniec dodać rodzynki oraz roztopione masło i zarobić. Przykryć i zostawić na 40min.do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę,lekko zagnieść i dać do foremki( u mnie kwadratowa tortownica) Po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem,w celu uzyskania ładnego koloru po upieczeniu. Piec do suchego patyczka w 190st. Smacznego życzę!