Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u których zapach tego ciasta roznosił się po całym domu. Te rogaliki właśnie tak smakują, jak u babci. Są mięciutkie, z dodatkiem czekolady, ale można również do nich wrzucić powidła, są drożdżowe i po prostu pyszne!
piekarnik
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 164662
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 321
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 76
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 164662
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 321
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 76
Składniki
Mleko na rozczyn lekko podgrzać, dodać do niego cukier, mąkę oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Po upływie 15-20 minut do rozczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie zarobić ręcznie lub robotem. Wyrobione ciasto odstawić na ok. godzinkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już ładnie wyrosło można nastawić piekarnik na 180 stopni, ja zwykle piekę na programie góra-dół lub z termoobiegiem.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na blat posypany mąką, chwilę zarobić. Następnie rozwałkować i pokroić jak pizzę.
Na szerszej części ciasta nałożyć ok. łyżeczki nutelli. Zwijać do tej części węższej.
Tak zwinięte rogaliki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na jakieś 20 minut do wyrośnięcia (nie jest to konieczne). Przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch każdego rogalika. Piec przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia, zależy to od piekarnika, jak się ładnie zarumienią to są gotowe. Rogaliki można schować po ostygnięciu do jakiegoś pojemniczka z przykrywką i na drugi dzień są równie pyszne i mięciutkie. Smacznego! :)