Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u których zapach tego ciasta roznosił się po całym domu. Te rogaliki właśnie tak smakują, jak u babci. Są mięciutkie, z dodatkiem czekolady, ale można również do nich wrzucić powidła, są drożdżowe i po prostu pyszne!
piekarnik
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1818
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1818
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Składniki
Mleko na rozczyn lekko podgrzać, dodać do niego cukier, mąkę oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Po upływie 15-20 minut do rozczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie zarobić ręcznie lub robotem. Wyrobione ciasto odstawić na ok. godzinkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już ładnie wyrosło można nastawić piekarnik na 180 stopni, ja zwykle piekę na programie góra-dół lub z termoobiegiem.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na blat posypany mąką, chwilę zarobić. Następnie rozwałkować i pokroić jak pizzę.
Na szerszej części ciasta nałożyć ok. łyżeczki nutelli. Zwijać do tej części węższej.
Tak zwinięte rogaliki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na jakieś 20 minut do wyrośnięcia (nie jest to konieczne). Przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch każdego rogalika. Piec przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia, zależy to od piekarnika, jak się ładnie zarumienią to są gotowe. Rogaliki można schować po ostygnięciu do jakiegoś pojemniczka z przykrywką i na drugi dzień są równie pyszne i mięciutkie. Smacznego! :)