Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto drożdżowe w nieco innej formie ;)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22669
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4782
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44976
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 771
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22669
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4782
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44976
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 771
Składniki
Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy roztopione i przestudzone masło ( troszkę sobie zostawiamy aby potem skleić różyczki). Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 3 części. Wyjmujemy jedną na oprószony mąką stół. Rozwałkowujemy na ok 0,5cm grubości, i wykrawamy szklanką koła.
smarujemy roztopionym masłem koła i nakładamy na cztery na jedna różyczkę
zawijamy
i przecinamy nożem na pół
układamy w tortownicy posmarowanej masłem i posypanej manną lub bułką tartą. Zostawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 st i pieczemy ok 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto możemy sobie odrywać po jednej różyczce lub kroić normalnie :)