Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe różyczki

Przepis dnia 2016-12-27
drożdżowe różyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18655

Dodano:

Odsłon: 62026

ciasto drożdżowe w nieco innej formie ;)

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania bułeczek
  • 100g stopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.

  2. Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy roztopione i przestudzone masło ( troszkę sobie zostawiamy aby potem skleić różyczki). Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

  3. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 3 części. Wyjmujemy jedną na oprószony mąką stół. Rozwałkowujemy na ok 0,5cm grubości, i wykrawamy szklanką koła.

  4. smarujemy roztopionym masłem koła i nakładamy na cztery na jedna różyczkę

  5. zawijamy

  6. i przecinamy nożem na pół

  7. układamy w tortownicy posmarowanej masłem i posypanej manną lub bułką tartą. Zostawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka

  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 st i pieczemy ok 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Ciasto możemy sobie odrywać po jednej różyczce lub kroić normalnie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nela55 20 października 2016 Mleko w proszku musi być ?. A można zastąpić innym produktem? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Halina212 18 sierpnia 2016 Uwielbiam ciasta drozdzowe ale to juz jest Mistrzowskie.Mam pytanie szklanka maki to 250ml czy 200ml bo sa rozne a ja mam ochote upiec to Arcydzielo!Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń