Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z serem i migdałową kruszonką

Drożdżowe z serem i migdałową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2707

Dodano:

Odsłon: 855

Pulchny drożdżowy spód, puszysta serowa masa i migdałowa kruszonka. Mniam. :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe: 375g mąki
  • 1/2 kostki świeżych drożdzy (21g)
  • 200ml ciepłego mleka
  • 60g cukru
  • 1 jajko (M)
  • szczypta soli
  • 60g miękkiego masła
  • Masa serowa: 750g mielonego twarogu
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 150g cukru
  • 4 jajka (M)
  • 25g mąki
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • Kruszonka: 100g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 100g płatków migdałowych
  • 100g płatków owsianych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe z serem i migdałową kruszonką

Przygotowanie

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Dużą blachę (30x40cm) wysmarować masłem.

  3. Wymieszać składniki masy serowej. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Na cieście rozłożyć równomiernie masę serową. Piec ok. 20 minut na najniższym poziomie piekarnika.

  4. Masło, cukier, miód i śmietanę podgrzewać w garnku, aż cukier się rozpuści. Dodać migdały i płatki owsiane.

  5. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę migdałową. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń