Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z dżemem, serem, makiem ze wszystkim smakują pysznie
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 149
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 149
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Składniki
rozdrobnić drożdże zasypać krysztłem i rozetrzeć. Polać ok 50ml ciepłego mleka ( nie gorącego) i dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem n ok. 15 - 20 min.
Do zaczynu dodac najpierw 2 szklanki mąki potem ciepłe mleko, lekko roztrzepane jajka i 3 łyżki masła. Zacząć wyrabiać ciasto i w miarę dodawac resztę mąki tak aby ciaso się elastyczne ale w miarę "lużne" bo potem jeszcze podsypiemy mąką przy wałkowaniu. Odstawiamy do wyrośniecia (można na 0,5 godz wstawić w mieskę z ciepłą wodą) lub odstawić nawet na 4 godz. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: łyżka zimnego masła, łyżeczka mąki i łyżeczka cukru pudru całość siekamy nożem aż do momenu powstania małych kruszynek. Moze się okazać ze trzeba będzie dosypać mąki lub cukru. Przygotowujemy twaróg - wyrzucamy go na sitko by obciekł. Jesli wolimy możemy zrobić swój: mileimy twaróg, dodajemy sok z cytryny, skórkę pomarańczową, wanilię (lub aromat) rodzynki jeśli lubimy, budyń waniliowy ( proszek), czasem dodaje zółtko.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 2 części jedną wałkujemy średnio cienko ( jak na grubsza pizze) na całym placeku rozsmarowujemy dżem, powidła może być tez mak - co lubimy. I zawijamy jak roladę. Roladę kroimy na równe części ok. 8/10 ( ok. 2/3 cm plastry). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie skręcamy te plastry (coś jakbyśmy chcieli z tego zrobić kwiat). Posypujemy kruszonką i odstawiamy (to jeszcze podrosną). Resztę dzielimy równe części tym razem robimy kulki. Dnem szklanki rozpłaszczmay kulki - powstaje nam dołek (jako oponka tylko z dnem :)) W ten dołek dajemy duzo sera. Wstawiamy drożdzówki z kruszonką na ok. 15 do 180 stopni. Po tym czasie mamy podrośnięte nasze drugie bułeczki więc wstawiamy je z ta różnicą że podpiekamy je dodatkowo 3 minuty z górną grzałką. Po wystygnięciu polewamy bułeczki lukrem. Lukier: łyżka soku z cytryny i dodajemy cukier puder ażdo momentu kiedy sok będzie chłonął a masa uzyska konsystencję gęstej śmietany.