Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
\"Coś na ząb\"... Wbrew pozorom nie trzeba dużo czasu, aby powstały. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34030
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 461
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1806
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 23
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10247
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34030
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 461
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1806
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 23
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10247
Składniki
Do garnuszka wkładamy chałwę, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na wolnym ogniu. Przez cały czas mieszamy chałwę, aż całkowicie nam się rozpuści w mleku. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy drożdże, mieszamy. Do malaksera wsypujemy mąkę, wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Na końcu wlewamy drożdże z mlekiem. Całość miksujemy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
Na stolnicy wysypanej mąką kładziemy porcję ciasta drożdżowego, robimy cienki wałeczek, który następnie zwijamy w taki sposób jak na zdjęciu.
Drożdżówki smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, dopiekamy przez kolejne 10 minut w 170 stopniach
Smacznego!