Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki chałwowe (na szybko)

Drożdżówki chałwowe (na szybko)

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49641

Dodano:

Odsłon: 3167

\"Coś na ząb\"... Wbrew pozorom nie trzeba dużo czasu, aby powstały. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.

Składniki

  • chałwa sezamowa 20 dkg
  • mleko 100 ml
  • drożdże 5 dkg
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • jajka 3 szt + jedno żółtko (do smarowania drożdżówek)
  • cukier 1/2 szklanki
  • szczypta soli
  • cukier kandyzowany do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki chałwowe (na szybko)

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wkładamy chałwę, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na wolnym ogniu. Przez cały czas mieszamy chałwę, aż całkowicie nam się rozpuści w mleku. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy drożdże, mieszamy.
    Do malaksera wsypujemy mąkę, wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Na końcu wlewamy drożdże z mlekiem. Całość miksujemy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
    .

  2. Na stolnicy wysypanej mąką kładziemy porcję ciasta drożdżowego, robimy cienki wałeczek, który następnie zwijamy w taki sposób jak na zdjęciu.

  3. Drożdżówki smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, dopiekamy przez kolejne 10 minut w 170 stopniach

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 20 października 2014 Drożdżówki, moje ulubione :) Wyglądają bardzo apetycznie. Z chałwą nigdy nie robiłam, więc zabieram przepis:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 października 2014 Są boskie! Ale muszą nieziemsko smakować :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń