Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 852
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 143
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2972
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 852
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 143
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2972
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Odstawić na 10 min.
Stopić masło i ostudzić.
Przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić wlewając pod koniec masło. Wyrobić ponownie i odstawić na 30 min.
Następnie ciasto jeszcze raz wyrobić i rwać okrągłe kuleczki formując na kształt bułeczki :-) Ciasto jest dość "mokre" i przykleja się do rąk, ale ja moczę ręce w wodzie wtedy lepiej to idzie :-)
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 15 min (żeby podrosły). Można je posmarować rozmąconym jajkiem. Na drożdżówki nakładać jagody (ja lekko je dociskałam,żeby nie pospadały), można też nałożyć kruszonkę (KRUSZONKA: ok.100g masła, 7-8 łyżek mąki, 3 łyżki cukru)
Piec ok.20-25 min. w 180 stopniach.
Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:-)