Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Odstawić na 10 min.
Stopić masło i ostudzić.
Przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić wlewając pod koniec masło. Wyrobić ponownie i odstawić na 30 min.
Następnie ciasto jeszcze raz wyrobić i rwać okrągłe kuleczki formując na kształt bułeczki :-) Ciasto jest dość "mokre" i przykleja się do rąk, ale ja moczę ręce w wodzie wtedy lepiej to idzie :-)
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 15 min (żeby podrosły). Można je posmarować rozmąconym jajkiem. Na drożdżówki nakładać jagody (ja lekko je dociskałam,żeby nie pospadały), można też nałożyć kruszonkę (KRUSZONKA: ok.100g masła, 7-8 łyżek mąki, 3 łyżki cukru)
Piec ok.20-25 min. w 180 stopniach.
Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:-)