Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 886
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2761
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3270
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 886
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2761
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3270
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Odstawić na 10 min.
Stopić masło i ostudzić.
Przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić wlewając pod koniec masło. Wyrobić ponownie i odstawić na 30 min.
Następnie ciasto jeszcze raz wyrobić i rwać okrągłe kuleczki formując na kształt bułeczki :-) Ciasto jest dość "mokre" i przykleja się do rąk, ale ja moczę ręce w wodzie wtedy lepiej to idzie :-)
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 15 min (żeby podrosły). Można je posmarować rozmąconym jajkiem. Na drożdżówki nakładać jagody (ja lekko je dociskałam,żeby nie pospadały), można też nałożyć kruszonkę (KRUSZONKA: ok.100g masła, 7-8 łyżek mąki, 3 łyżki cukru)
Piec ok.20-25 min. w 180 stopniach.
Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:-)