Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne drożdżówki, uwielbiane przez moje dzieciaczki. Znikają zaraz po upieczeniu, zawsze jest ich za mało. Z przyjemnością wracam do tego przepisu.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 209
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 180
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2655
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 209
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 180
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2655
Składniki
Mleko lekko podgrzać. Drożdże wkruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka – nie gorącego, 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na około 15min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło, odstawić do przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać mleko z masłem, jajka z cukrem oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić, przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na prostokąt, połowę posmarować nutellą, niezbyt grubo, ciasto złożyć na pół przykrywając nutellą. Następnie ciasto kroić wzdłuż dłuższego boku na paski drugości około 2cm. Każdy pasek skręcić spiralnie, po czym uformować ślimaczka, koniec zawinąć pod spód.
Gotowe drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec przez około 15minut.