Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z rabarbarem, polecam!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2362
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1869
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2362
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1869
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżką cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka i zrobić zaczyn, poczekać ok. 10 min, by zaczyn "ruszył". Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem. Do drożdży wsypać mąkę, przelać jaja i pozostałe mleko, wymieszać. Na koniec przelać stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 45 min.
Rabarbar umyć, pokroić w paski, zasypać cukrem i zalać likierem, wymieszać i pozostawić.
Gotowe ciasto rozwałkować i wykroić z niego szklanką koła. U mnie 13 szt. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Potem dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie, do którego przełożyć rabarbar wraz z powstałym sokiem. Boki posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem, a na wierzch dać posypkę.
Piec w nagrzanym do temp. 175 stopni piekarniku przez ok. 25 min. Smacznego!