Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4703

Dodano:

Odsłon: 7494

Nie ma nic wspanialszego niż rozchodzący się zapach ciasta drożdżowego po domu... ostatnio bardzo mam na nie ochotę, a że w lodówce miałam jeszcze rabarber od Mamy, więc postanowiłam zrobić przepyszne drożdżówki :) Najlepiej smakują na ciepło :)

Składniki

  • Rabarbar ok. 30 dag.
  • Cukier 4 łyżki
  • Mąka pszenna 25 dag.
  • Drożdże 25 dag
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Sól szczypta
  • Cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • KRUSZONKA
  • Żółtko 1 szt.
  • Margaryna Kasia ok. 10 dag
  • Cukier 1 łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić drobno. Posypać cukrem i zostawić na godziną (aż owoc puści sok).

  2. Drożdże rozkruszyć, włożyć do miseczki, posypać cukrem, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka i wymieszać. Zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aż wyrosną.

  3. Masło rozpuścić i zostawić do wystygniecia.

  4. Mąkę przesiać przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli, jajko, następnie ciepłe mleko, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, a następnie mocno wyrabiać ręką. (aż powstaną pęcherzyki powietrza).

  5. Z gotowego ciasta uformować drożdżówki, przełożyć na blaszkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20-30 min).

  6. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Margarynę wyrabiać z cukrem i żółtkiem.

  7. Na wyrośnięte drożdżówki wyłożyć rabarber, a następnie posypać kruszonką. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 min. (Warto zmniejszyć temperaturę w trakcie pieczenia.)

  8. Gotowe drożdżówki posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń