Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic wspanialszego niż rozchodzący się zapach ciasta drożdżowego po domu... ostatnio bardzo mam na nie ochotę, a że w lodówce miałam jeszcze rabarber od Mamy, więc postanowiłam zrobić przepyszne drożdżówki :) Najlepiej smakują na ciepło :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3866
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3634
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 448
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3866
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3634
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 448
Składniki
Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić drobno. Posypać cukrem i zostawić na godziną (aż owoc puści sok).
Drożdże rozkruszyć, włożyć do miseczki, posypać cukrem, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka i wymieszać. Zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aż wyrosną.
Masło rozpuścić i zostawić do wystygniecia.
Mąkę przesiać przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli, jajko, następnie ciepłe mleko, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, a następnie mocno wyrabiać ręką. (aż powstaną pęcherzyki powietrza).
Z gotowego ciasta uformować drożdżówki, przełożyć na blaszkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20-30 min).
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Margarynę wyrabiać z cukrem i żółtkiem.
Na wyrośnięte drożdżówki wyłożyć rabarber, a następnie posypać kruszonką. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 min. (Warto zmniejszyć temperaturę w trakcie pieczenia.)
Gotowe drożdżówki posypać cukrem pudrem. Smacznego :)