Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5371
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1722
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5251
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1760
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5371
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1722
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5251
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1760
Składniki
Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje łyżkę mąki, łyżkę cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok 10 minut. Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, mleko, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zabieramy się za wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy składniki nam się połączą wlewam powoli roztopione i przestudzone masło i całość wyrabiam przez ok 10 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. W tym czasie do miski wsypuje wszystkie składniki na kruszonkę i przeciskam składniki przez palce do uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki do schłodzenia do czasu wyrośnięcia ciasta. Twaróg rozgnieść widelcem lub tłuczkiem z cukrem i żółtkami. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny. Ciasto podzielić na 12 równych części u mnie ok 90 g każda drożdżówka. Uformować drożdżówki na kształt koła o grubości ok 2 cm. o odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Na środku każdej drożdżówki zrobić wgniecenie szklanką lub literatką. Dla ułatwienia możemy dno szklanki obsypać mąką. Szklanka nie będzie przyklejała się do ciasta. W miejscu wgniecenia wyłożyć twaróg. Brzegi drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać przygotowaną kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawać na czas nagrzania się piekarnika ok. 15 minut. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termoobiegu) przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!