Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowy śmietanowiec bez pieczenia

Dyniowy śmietanowiec bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 743 Ocena: 14423

Dodano:

Odsłon: 405

Od lat jesteśmy zauroczeni tym ciastem. Jest proste, szybkie i zawsze wychodzi. A smakuje obłędnie. Inspiracja - przepis Anety G.

Składniki

  • śmietana 30 % 600 ml
  • serek mascarpone 300 g
  • puree z dyni 380 g
  • cukier puder 6 łyżek + cukier waniliowy 1/2 łyżki
  • żelatyna 2 lekko czubate łyżeczki
  • gorąca woda 1/4 szklanki ( 60-62 ml )
  • herbatniki kakaowe z dodatkiem czekolady
  • czekolada gorzka do dekoracji kilka cząstek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dyniowy śmietanowiec bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Blaszka 24 X 24 cm, wyłożona folią przezroczystą.
    Śmietana i serek powinny być dobrze schłodzone.
    Śmietankę miksujemy na sztywną masę.
    Dzielimy na dwie części.
    Do dobrze rozmieszanego serka dodajemy początkowo 2-3 łyżki śmietany i 3 łyżki przesianego cukru pudru z cukrem waniliowym.
    Dodajemy resztę śmietany i krótko miksujemy do gładkiej masy.
    Do drugiej części dodajemy puree z dyni, i 3 łyżki pudru.
    Delikatnie łączymy do połączenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy do masy dyniowej.

  2. W blaszce układamy :
    *herbatniki
    * 1/3 kremu z dyni
    * połowę kremu śmietankowego.
    *herbatniki
    *krem z dyni
    * krem śmietankowy
    *herbatniki
    *krem z dyni
    Na wierz ścieramy czekoladę.
    Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń