Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny i mocno pachnący cynamonem ryż z jabłkami, podany z sosem budyniowym przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Doskonały deser na chandrę oraz większe lub mniejsze smutki.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11493
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42811
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 338
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 430
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11493
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42811
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 338
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 430
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając szczyptę sili i 4 łyżki cukru. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wyłożyć płatkami masła, na to wysypać 1 woreczek ryżu, pokryć częścią jabłek, zasypać 2 łyżkami cukru i obficie cynamonem, na to kolejna warstwa ryżu i jabłek i na koniec ryż. Zetrzeć odrobinę masła na wierzch, przykryć naczynie.
Zapiekać 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotować sos budyniowy: 500 ml mleka wlać do garnka, laskę cynamonu rozciąć wzdłuż, wyłuskać ziarenka i wrzucić je do mleka. Samą laskę także, zagotować całość. Wyciągnąć laskę wanilii. Rozpuścić proszek budyniowy w pozostałym mleku z 4 łyżkami cukru i wlać do garnka, ponownie postawić na gaz, gotować 2 minuty. Upieczony ryż polewać obficie sosem. Zamiast sosu budyniowego można użyć jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem wanilinowym.