Do góry

Desery Przepis na:

EGZOTYCZNA WUZETKA

EGZOTYCZNA WUZETKA

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 518

Dodano:

Odsłon: 12923

Delikatny torcik upieczony na Konkurs "Wekeend z Kasi":)

Składniki

  • CIASTO:
  • jajka, 6 sztuk
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 2 łyżki
  • olej, 12 łyżek
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30% kremówka, 0,5 l
  • galaretki cytrynowe, 2 sztuki
  • galaretka agrestowa, 1 sztuka
  • galaretka z owoców leśnych, 1 sztuka
  • cukier puder, 1 łyżka
  • Polewa:
  • tabliczka białej czekolady, 100g
  • miękkie masło lub margaryna, 55 g
  • mleko, 3 łyżki
  • przesiany cukier puder, 3/4 szklanki
  • DODATKOWO:
  • duża puszka brzoskwiń, 1 puszka
  • powidła z owoców leśnych, 1 słoiczek
  • wiórki kokosowe do ozdoby, 1 łyżka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
EGZOTYCZNA WUZETKA

Przygotowanie

  1. CIASTO Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier dalej ubijając. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao – delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy po łyżce oliwy powoli mieszając aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy i piec około 25-30 minut na suchy patyk.Wystudzić, przekroić na połowę.

  2. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową i z owoców leśnych przygotować w osobnych garnach, każdą w 150 ml, pozostawić do stężenia Pokroić w kwadraty i wymieszać ze sobą. 2 galaretki cytrynowe przygotować w 2 szklankach wody ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, stopniową wlewając wystudzoną galaretkę cytrynową, dalej ubijając. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową i z owoców leśnych, mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.

  3. Brzoskwinie kroimy w kostkę.

  4. POLEWA Połamaną czekoladę, masło i mleko wrzucamy do rondla. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Po rozpuszczenie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy aż polewa będzie gładka bez grudek (ja robie to blenderem).

  5. UKŁADANIE: Pierwszy placek ciasta smarujemy powidłami, układamy pokrojone brzoskwinie, wykładamy masę śmietankową z galaretkami, nakładamy drugi placek wysmarowany od spodu powidłami. Polewamy wystudzoną polewą czekoladową i posypujemy kokosem do ozdoby. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń