Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom eklerki przyrządza się prosto. Są przepyszne, może trochę czasochłonne - ale nie pracochłonne. Polecam spróbować, a na pewno wejdą do deserowego jadłospisu.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 523
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 172
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 523
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 172
Składniki
Zagotowałem szklankę wody z połową margaryny, następnie dodałem szklankę mąki i gotowałem ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy. Po wystudzeniu wbijałem pojedynczo jajka, miksowałem 5-10 minut.
Blachy wyłożyłem papierem do pieczenia. Rękaw cukierniczy napełniłem ciastem i formowałem ciastka długości 7-8 cm. Można to zrobić również np. łyżką, rozsmarowując ciasto na blaszce. Pomiędzy ciastkami trzeba zachować odstęp, ponieważ mocno wyrastają. Piekłem około 40 minut w 180 stopniach.
Krem: Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrem i 2 łyżki mąki. Wlałem do gotującego się mleka i gotowałem ciągle mieszając. Masło ubiłem na puszystą masę, a następnie powoli dodawałem ostudzoną masę budyniową.
Ostudzone ciasta przekrawałem na pół, smarowałem kremem i przykrywałem drugą połową ciasta. Gotowe eklery można posypać pudrem lub zrobić do nich polewę z czekolady: 1 czekolada 1 łyżka masła 1 łyżka mleka, Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuściłem na parze i pomalowałem nią nadziane eklery. Zostawiłem do zastygnięcia.
Przemycamy zdrowie: Do kremu można dodać odrobinę płatków owsianych (zmiękną i są prawie niewyczuwalne) oraz kurkumy.