Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe, mocno czekoladowe ciasto z czereśniami

Ekspresowe, mocno czekoladowe ciasto z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 275

Pyszne, czekoladowe ciasto z czereśniami to idealny wypiek do popołudniowej kawy.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 225 g
  • Kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • Jajko 3 sztuki
  • Cukier 220 g
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 125 ml
  • Mleko 125 ml
  • czekolada gorzka 64% 150 g
  • Czereśnie 500 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowe, mocno czekoladowe ciasto z czereśniami

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyć osuszyć i wydrylować, pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem, solą, sodą i kakao przesiać. Czekoladę posiekać.

  2. Jajka wbić do miski i zmiksować na puszysto stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek dodać partiami mąkę z dodatkami oraz olej i mleko. Do ciasta wsypać 3/4 posiekanej czekolady.

  3. Ciasto przelać do blaszki (24 cm x 29 cm) na wierzchu poukładać czereśnie i posypać resztą czekolady. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń