Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowy deser kremowo-bananowy

Ekspresowy deser kremowo-bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1425

Dodano:

Odsłon: 11865

Kolejny byskawicznie robiący się deser, który nie wymaga pieczenia i można go wykonać w mgnieniu oka, a przy tym bardzo smaczny i znikający tak samo szybko jak powstaje. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami…

Składniki

  • 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego
  • 1,5 szklanki (370 ml) mleka
  • 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30%
  • 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki”
  • 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady
  • 2 banany
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał korzuch, budyń przykryć folią spożywczą tak, aby do nigo przylegała).

    2) Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę.

    3) Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, do ubitej śmietanki partiami dodawać wystudzony budyń.

    4) Kawę rozpuścić w 125 ml goracej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia.

    5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka.

    6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą.

    7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą.

    8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń