Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najbardziej popularnych, lubianych i dekoracyjnych ciast ze starego, pokoleniowego przepiśnika. Delikatne biszkoptowe ciasto z zatopionymi czereśniami lub jabłkami przełożone kremem budyniowym a przysłowiowa 'wisienka na torcie' to polewa czekoladowa. Zapraszam do obejrzenia filmiku krok po kroku na kanale YouTube. Znajdziesz tam wiele innych pysznych pomysłów na każdą okazję. Smacznego!
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 13
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 45
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 30
Polecam.
Odsłon: 343
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 119
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 13
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 45
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 30
Polecam.
Odsłon: 343
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 119
Składniki
CIASTO: Jeśli używasz świeżych owoców-umyj i usuń pestki. Dodaj mąkę i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i dobrze wymieszaj. Dodawaj partiami do ciasta. Dodaj wcześniej ubitą pianą z białek i dobrze wymieszaj do połączenia. Podziel na dwie równe części. Jasne ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25x36cm i wyrównaj. Do drugiej części ciasta dodaj kakao oraz 2 łyżki wody. Połącz i wyłóż na jasne ciasto. Wyrównaj. Wysyp owoce i lekko powciskaj łyżką. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studź na kracie.
KREM: Z 500ml mleka oddlej 200. Większą część zagotuj. Do pozostałego dodaj cukry, mąki oraz żółtka. Dobrze wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu do konsystencji gęstego budyniu. Przykryj folią stretch i odstaw do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonego budyniu dodawaj po łyżce masła i miksuj na niskich obradach do uzyskania gładkiego kremu (ok. 10min). Krem wyłóż na ciasto.
Kremówkę podgrzej, nie dopuść do zagotowania. Zalej nią czekoladę i mieszaj do połączenia. Lekko przestudzoną polewę wylej na ciasto. Wyrównaj. Włóż do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smacznego!