Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najbardziej popularnych, lubianych i dekoracyjnych ciast ze starego, pokoleniowego przepiśnika. Delikatne biszkoptowe ciasto z zatopionymi czereśniami lub jabłkami przełożone kremem budyniowym a przysłowiowa 'wisienka na torcie' to polewa czekoladowa. Zapraszam do obejrzenia filmiku krok po kroku na kanale YouTube. Znajdziesz tam wiele innych pysznych pomysłów na każdą okazję. Smacznego!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 291
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4098
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1851
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3594
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30060
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 291
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4098
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1851
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3594
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30060
Składniki
CIASTO: Jeśli używasz świeżych owoców-umyj i usuń pestki. Dodaj mąkę i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i dobrze wymieszaj. Dodawaj partiami do ciasta. Dodaj wcześniej ubitą pianą z białek i dobrze wymieszaj do połączenia. Podziel na dwie równe części. Jasne ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25x36cm i wyrównaj. Do drugiej części ciasta dodaj kakao oraz 2 łyżki wody. Połącz i wyłóż na jasne ciasto. Wyrównaj. Wysyp owoce i lekko powciskaj łyżką. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studź na kracie.
KREM: Z 500ml mleka oddlej 200. Większą część zagotuj. Do pozostałego dodaj cukry, mąki oraz żółtka. Dobrze wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu do konsystencji gęstego budyniu. Przykryj folią stretch i odstaw do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonego budyniu dodawaj po łyżce masła i miksuj na niskich obradach do uzyskania gładkiego kremu (ok. 10min). Krem wyłóż na ciasto.
Kremówkę podgrzej, nie dopuść do zagotowania. Zalej nią czekoladę i mieszaj do połączenia. Lekko przestudzoną polewę wylej na ciasto. Wyrównaj. Włóż do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smacznego!