Do góry

Desery Przepis na:

Fale dunaju

Fale  dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 1410

Jedno z najbardziej popularnych, lubianych i dekoracyjnych ciast ze starego, pokoleniowego przepiśnika. Delikatne biszkoptowe ciasto z zatopionymi czereśniami lub jabłkami przełożone kremem budyniowym a przysłowiowa 'wisienka na torcie' to polewa czekoladowa. Zapraszam do obejrzenia filmiku krok po kroku na kanale YouTube. Znajdziesz tam wiele innych pysznych pomysłów na każdą okazję. Smacznego!

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250g miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru pudru (poj. 250ml)
  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 2 szkl. mąki (poj. 250ml)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao2 łyżki wody
  • ok.400-420g czereśni lub wiśni (świeże lub mrożone) +1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • KREM:
  • ½ l mleka
  • ½ szkl. cukru (110g)
  • cukier z wanilią (lub zwykły)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250g miękkiego masła o zawartości tłuszczu 83%
  • POLEWA:
  • 170ml śmietany kremówki 36%
  • 170g czekolady gorzkiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fale dunaju

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Jeśli używasz świeżych owoców-umyj i usuń pestki. Dodaj mąkę i wymieszaj.
    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę.
    Masło utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i dobrze wymieszaj. Dodawaj partiami do ciasta. Dodaj wcześniej ubitą pianą z białek i dobrze wymieszaj do połączenia. Podziel na dwie równe części. Jasne ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25x36cm i wyrównaj. Do drugiej części ciasta dodaj kakao oraz 2 łyżki wody. Połącz i wyłóż na jasne ciasto. Wyrównaj. Wysyp owoce i lekko powciskaj łyżką. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studź na kracie.

  2. KREM:
    Z 500ml mleka oddlej 200. Większą część zagotuj. Do pozostałego dodaj cukry, mąki oraz żółtka. Dobrze wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu do konsystencji gęstego budyniu. Przykryj folią stretch i odstaw do całkowitego wystudzenia.
    Do wystudzonego budyniu dodawaj po łyżce masła i miksuj na niskich obradach do uzyskania gładkiego kremu (ok. 10min).
    Krem wyłóż na ciasto.

  3. Kremówkę podgrzej, nie dopuść do zagotowania. Zalej nią czekoladę i mieszaj do połączenia. Lekko przestudzoną polewę wylej na ciasto. Wyrównaj. Włóż do lodówki. Najlepiej na całą noc.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń