Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ja dałam migdały bo ich miałam końcówkę więc postanowiłam dodać . I lekko posypalam cukrem pudrem
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14092
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1625
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16056
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6454
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14092
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1625
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16056
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6454
Składniki
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec dodaj cukier i ubij na lśniącą pianę.
Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
Cienkim strumieniem wlej olej, delikatnie mieszając.
Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką.
Podziel ciasto na 2 części:
do jednej dodaj kakao i mleko/jogurt,
druga zostaje jasna.
Do blaszki (ok. 25×35 cm) wyłóż jasne ciasto, potem ciemne.
krem Ugotuj budyń w mleku z cukrem, wystudź (ma być zimny).
Krótko zmiksuj budyń z mascarpone → powstanie gładki krem.
Rozsmaruj na wystudzonym cieście
Polewa Czekoladę rozpuść z olejem, polej krem i rozprowadź.
Albo zamiast polewy ubij śmietankę z cukrem pudrem i posmaruj wierzch (delikatniejsza wersja).
chłodzenie Wstaw do lodówki na min. 2–3 godziny, najlepiej na noc.
Efekt: wilgotne ciasto z falami, owocami, lekkim kremem i delikatną polewą.