Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1454

Dodano:

Odsłon: 70143

Proste, pyszne i ładnie wygląda.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fale Dunaju

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Wlewać stopniowo olej i mleko. Na końcu dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżki mleka. Zmiksować.

  3. Na małą blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wylać jasne ciasto, a na nie równomiernie ciasto kakaowe. Następnie w odstępach ca 3 cm układać wydrążone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ca 30 min.

  4. Po wystudzeniu posmarować masą budyniową (Ugotować trochę gęściejszy budyń śmietankowy, a po wystudzeniu zmiksować z 1/2 kostki miękkiego masła).

  5. Na krem można wylać polewę czekoladową, lub posypać startą czekoladę. Ja wykonałam wersję mniej kaloryczną, czyli bez dodatków na kremie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 15 listopada 2010 Przepis u mnie w domu w starym zeszycie mamy,ale ciasto ciągle na " topie " Twoje wygląda bardzo smakowicie -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 15 listopada 2010 Napisz proszę jakie wymiary ma mała blaszka, bo ja mam kilka małych form i czy wiśnie można dać z kompotu, czy lepiej mrożone? Ciasto wygląda bardzo kusząco. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń