Do góry

Desery Przepis na:

Fantazja serowo-czekoladowa

Fantazja serowo-czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 386

Dodano:

Odsłon: 304

Wilgotne ciasto czekoladowe z serowym akcentem i polewą czekoladową.

Składniki

  • Ser trzykrotnie mielony lub ser homogenizowany 500 g
  • Cukier biały 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna 125 g
  • Jajko kurze 5 szt.
  • Margaryna do pieczenia 150 g
  • Gorzka czekolada 200 g
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Czekolada mleczna około 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę i margarynę rozpuścić i zdjąć z płyty grzewczej.

  2. Ser, cukier wanilinowy, 1/2 szklanki cukru i dwa jajka dokładnie wymieszać.

  3. Trzy jajka i szklankę cukru ubijać mikserem aż do uzyskania gęstej i jasnej masy.

  4. Nie przerywając ubijania, wlewać powoli rozpuszczoną czekoladę z margaryną.

  5. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

  6. Do tortownicy o średnicy około 22 cm wlać połowę ciasta czekoladowego w taki sposób, aby otworzyło pierścień przylegający do boku tortownicy. Ciasto powinno być wystarczająco gęste, aby nie spłynąć od razu do środka formy.

  7. W środek ciasta wlanego do tortownicy wlać przygotowany w etapie 2 ser.

  8. W środek sera wlać resztę ciasta czekoladowego.

  9. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.
    Po wyjęciu z piekarnika ciasto upuścić z wysokości około 50 cm aby uwolnić pęcherzyki powietrza, co zapobiegnie zapadnięciu się ciasta po wystudzeniu.

  10. Na gorące ciasto położyć czekoladę i powoli rozprowadzać ją po powierzchni ciasta tworząc dowolne wzory.

  11. Deser pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po przekrojeniu ciasto powinno być delikatne i wilgotne, ale nie puszyste.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń