Do góry

Desery Przepis na:

Fault Line Cake

Fault Line Cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 2351

Dodano:

Odsłon: 813

Fault Line Cake czyli ciasto z falami lub jak to woli ciasto wyrwane/przełamane ponieważ odsłania środek tortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej.

Składniki

  • : (tortownica 20 cm) Biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanka cukru, 1/4 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczane,j
  • Bita śmietana: Tężejąca niebieska galaretka rozpuszczona w ½ szklanki goracej wody, 500 ml bitej śmietany
  • Poncz: Sok z cytryny, ¾ szklanki przegotowanej wody, 2-3 łyżki cukru
  • Krem do tynkowania: 160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej), 60 g cukru pudru, 240 g serca masca
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fault Line Cake

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty.

  2. Bita śmietana
    Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem. Bitą śmietanę podzielić na cztery równe części, i każdą porcją przekładać blat biszkoptu. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

  3. Krem do tynkowania
    Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpone, i miksujemy jeszcze przez chwile.
    Schłodzony tort tynkujemy 1/6 kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile do lodówki. Pozostałą cześć kremu zabarwić na niebiesko i tą część kremu nakładamy na środek dookoła tortu i rozsmarowujemy tak aby powstały „fale” następnie wygładzamy i na to nakładamy wiórki kokosowe. Dodatkowo brzegi „fal” malujemy złotym barwnikiem.
    Gotowy tort schłodzić całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń