Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fault Line Cake czyli ciasto z falami lub jak to woli ciasto wyrwane/przełamane ponieważ odsłania środek tortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4273
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 671
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 994
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3931
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4273
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 671
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 994
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3931
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 802
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty.
Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem. Bitą śmietanę podzielić na cztery równe części, i każdą porcją przekładać blat biszkoptu. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Krem do tynkowania Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpone, i miksujemy jeszcze przez chwile. Schłodzony tort tynkujemy 1/6 kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile do lodówki. Pozostałą cześć kremu zabarwić na niebiesko i tą część kremu nakładamy na środek dookoła tortu i rozsmarowujemy tak aby powstały „fale” następnie wygładzamy i na to nakładamy wiórki kokosowe. Dodatkowo brzegi „fal” malujemy złotym barwnikiem. Gotowy tort schłodzić całą noc.