Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sprawdzony przepis ze starej Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne i kruche, wbrew pozorom robi się je szybko i łatwo
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 229
Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1311
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 43
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 229
Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1311
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 43
Składniki
1. mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, zrobić zagłębienie, wlać żółtka, śmietanę i ocet, wyrobić, ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego, 2. z ciasta uformować kulę, uderzać w nią wałkiem do ciasta, jak kula się spłaszczy, złożyć ją 3 razy i powtarzać uderzanie, czynność powtarzać wiele razy, zabieg powoduje, że faworki są kruchutkie, 3. z ciasta oddzielić kawałek, rozwałkować cienko, jak najmniej podsypywać mąką, radełkiem lub nożem kroć na paski, szer ok 3 cm i długości ok 15 cm, w środku paska zrobić nacięcie 5-6 cm i przewinąć, 4. rozgrzać tłuszcz, zrobić próbę temperatury, wrzucić kawałek ciasta, jeśli zaraz wypłynie i się zrumieni tem jest właściwa, 5. wrzucać faworki partiami, smażyć na rumiano, wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz, 6. posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, smacznego