Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki z mąki orkiszowej są chrupiące i leciutkie. Sprawdzony przepis. Takie trochę zdrowsze ;)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 854
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 253
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31498
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 854
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 253
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31498
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk.W kopczyku zrób dołek, dodaj żółtka, śmietanę, sól, wanilię i spirytus (jeśli ciasto będzie za luźne dosyp mąki) i zagnieć. Wyrobione ciasto zawiń w filię spożywczą i odłóż na bok na 10 minut. Po 10 minutach kulę wybijać wałkiem kilkakrotnie zwijając ciasto do środka. Czynność powtórz kilka razy. Dzięki wybiciu powstaną bąbelki. Wybite wałkiem ciasto rozwałkuj cienko, potnij w paski o szerokości 2 cm. o długości 10 cm. Natnij w środku wzdłuż i przełóż jeden koniec przez nacięcie tworząc faworka. Smaż w oleju rozgrzanym do 180 stopni C. na słomkowy kolor. Wyjmij patyczkiem na ręcznik papierowy. Po odsączeniu i wystudzeniu oprósz pudrem np. z ksylitolu.