Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki z mąki orkiszowej są chrupiące i leciutkie. Sprawdzony przepis. Takie trochę zdrowsze ;)
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1205
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 674
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 688
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1205
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 674
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 688
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk.W kopczyku zrób dołek, dodaj żółtka, śmietanę, sól, wanilię i spirytus (jeśli ciasto będzie za luźne dosyp mąki) i zagnieć. Wyrobione ciasto zawiń w filię spożywczą i odłóż na bok na 10 minut. Po 10 minutach kulę wybijać wałkiem kilkakrotnie zwijając ciasto do środka. Czynność powtórz kilka razy. Dzięki wybiciu powstaną bąbelki. Wybite wałkiem ciasto rozwałkuj cienko, potnij w paski o szerokości 2 cm. o długości 10 cm. Natnij w środku wzdłuż i przełóż jeden koniec przez nacięcie tworząc faworka. Smaż w oleju rozgrzanym do 180 stopni C. na słomkowy kolor. Wyjmij patyczkiem na ręcznik papierowy. Po odsączeniu i wystudzeniu oprósz pudrem np. z ksylitolu.