Do góry

Desery Przepis na:

Faworki / chrust

Faworki / chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 8255

Chrust, tudzież faworki robione z przepisu mojej babci są najlepsze na świecie!

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faworki / chrust

Przygotowanie

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj całą śmietanę, cukier puder, cukry wanilinowe i masło. Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj wódkę i wymieszaj. Następnie wylej powstałą miksturę na mąkę i resztę składników. Teraz najgorsze - przynajmniej dla mnie - wyrób ciasto, tak aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Pamiętaj, że w trakcie wyrabiania ciasta musisz podsypywać mąką stolnicę, żeby ciasto się do niej nie przyklejało.
    Kiedy poznać, że ciasto jest już gotowe? To proste - wtedy kiedy nie lepi się już do rąk.
    Wtedy bierzesz do rąk wałek i rozwałkowujesz ciasto, tak aby było cienkie. Pokrój w prostokąty, które na środku natnij. Przez powstałe nacięcie przewlekasz jeden koniec ciasta.

  2. Do dobrze rozgrzanego oleju, wrzucaj po kilka faworków. Garnek powinien być głęboki, tłuszczu też sporo żeby smażące się faworki nie dotykały dna.
    Smaż na złoty kolor i wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby ciacho obciekło z tłuszczu. Przełóż na talerz i kiedy faworki wystygną posyp cukrem pudrem. Obficie. Nie żałuj sobie. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amglad 15 stycznia 2014 zrobiłam - wyszły pyszne, ale są pracochłonne i smrodek w całym domu po smażeniu;) całe szczęście, że robi sie je raz w roku. Dziekuje za przepis Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amglad 14 stycznia 2014 mniam:)robię w sobotę z Twojego przepisu

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 stycznia 2014 Twój przepis na chrust jest godny polecenia, moja babcia też takie robiła

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń