Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrust, tudzież faworki robione z przepisu mojej babci są najlepsze na świecie!
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4691
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4146
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4691
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4146
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj całą śmietanę, cukier puder, cukry wanilinowe i masło. Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj wódkę i wymieszaj. Następnie wylej powstałą miksturę na mąkę i resztę składników. Teraz najgorsze - przynajmniej dla mnie - wyrób ciasto, tak aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Pamiętaj, że w trakcie wyrabiania ciasta musisz podsypywać mąką stolnicę, żeby ciasto się do niej nie przyklejało. Kiedy poznać, że ciasto jest już gotowe? To proste - wtedy kiedy nie lepi się już do rąk. Wtedy bierzesz do rąk wałek i rozwałkowujesz ciasto, tak aby było cienkie. Pokrój w prostokąty, które na środku natnij. Przez powstałe nacięcie przewlekasz jeden koniec ciasta.
Do dobrze rozgrzanego oleju, wrzucaj po kilka faworków. Garnek powinien być głęboki, tłuszczu też sporo żeby smażące się faworki nie dotykały dna. Smaż na złoty kolor i wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby ciacho obciekło z tłuszczu. Przełóż na talerz i kiedy faworki wystygną posyp cukrem pudrem. Obficie. Nie żałuj sobie. :)