Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki to idealne słodkości na karnawał i tłusty czwartek.
miska, stolnica, wałek do ciasta, łyżka, ostry nóż, mała łyżeczka, rondel do smażenia
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek, dodać do niego żółtka, śmietanę , sól oraz spirytus, połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić wałkiem. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.
Wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub ostrym nożem w paski o szerokości około 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na 3-4 cm i przewinąć przez ten otwór jeden z końców.
Tłuszcz rozgrzać do temperatury 150-160 C, jeśli nie mamy termometru wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta i sprawdzamy, czy od razu zaczyna się smażyć. Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z tłuszczu ( np. widelcem ) i układamy na bibule lub kuchennym ręczniku, aby odciekł nadmiar tłuszczu.
Po całkowitym ostudzeniu i osączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Następnie układamy na kloszu lub płaskim talerzu w piramidkę. Jest to przepis z mojej bardzo starej książki , ale jest bardzo dobry. Polecam go wszystkim smakoszom faworków. Można też z niego zrobić róże karnawałowe.
Rada - Gdy na naszych faworkach jest zbyt dużo mąki możemy ją zmieść za pomocą pędzelka, aby nam nie kipiały faworki podczas smażenia. Najlepiej jest smażyć w wysokim rondlu ponieważ tłuszcz nie będzie nam wtedy kipieć.
Smacznego !