Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-)
To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest...
Odsłon: 231
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 295
To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest...
Odsłon: 231
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 295
Składniki
Przesiać mąkę do miski. Dodać rozbełtane żółtka, masło, piwo, spirytus i sól. Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. Następnie ciasto wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Przy użyciu radełka lub noża wyciąć podłużne prostokąty. W każdym z nich zrobić nacięcie. Jedną końcówkę wywinąć na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!