Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Więcej na www.smacznebodomowe.pl
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45696
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23160
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1535
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45696
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23160
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1535
Składniki
• Mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz aromat waniliowy łączmy razem i wyrabiamy • Następnie powoli dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę po łyżce aż ciasto zacznie być zwarte i plastyczne • Jeśli ciasto jest dobrze przygotowane to nie powinno przywierać do stolnicy • Tak przygotowane ciasto od razu dzielmy na 4 porcje i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki
• Następnie wycinamy faworki krojąc je na paski i przeplatając przez środek • Przygotowane porcje układamy gęsto na papierze do pieczenia uważając aby się nie dotykały • Faworki pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) • Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy zaczynają się rumienić i jeśli tak to je wyciągamy • Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem