Do góry

Desery Przepis na:

Faworki pieczone w piekarniku

Faworki pieczone w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 1119

Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 200 gramów mąki tortowej (typ 450)
  • 35 gramów masła
  • 2 żółtka
  • Około 4 łyżki gęstej śmietany 18% (do zupy)
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Kilka kropel aromatu wanilinowego
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz aromat waniliowy łączmy razem i wyrabiamy
    • Następnie powoli dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę po łyżce aż ciasto zacznie być zwarte i plastyczne
    • Jeśli ciasto jest dobrze przygotowane to nie powinno przywierać do stolnicy
    • Tak przygotowane ciasto od razu dzielmy na 4 porcje i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki

  2. • Następnie wycinamy faworki krojąc je na paski i przeplatając przez środek
    • Przygotowane porcje układamy gęsto na papierze do pieczenia uważając aby się nie dotykały
    • Faworki pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
    • Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy zaczynają się rumienić i jeśli tak to je wyciągamy
    • Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń