Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Więcej na www.smacznebodomowe.pl
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4550
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1295
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 252
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34324
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 617
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4550
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1295
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 252
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34324
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 617
Składniki
• Mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz aromat waniliowy łączmy razem i wyrabiamy • Następnie powoli dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę po łyżce aż ciasto zacznie być zwarte i plastyczne • Jeśli ciasto jest dobrze przygotowane to nie powinno przywierać do stolnicy • Tak przygotowane ciasto od razu dzielmy na 4 porcje i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki
• Następnie wycinamy faworki krojąc je na paski i przeplatając przez środek • Przygotowane porcje układamy gęsto na papierze do pieczenia uważając aby się nie dotykały • Faworki pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) • Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy zaczynają się rumienić i jeśli tak to je wyciągamy • Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem