Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche faworki z mascarpone to mój ulubiony, karnawałowy smakołyk. Wychodzą cudownie napowietrzone. Dzięki dodatkowi serka mascarpone długo zachowują swoją świeżość i smak. Można się nimi cieszyć nawet przez kilka dni.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Do miski przekładamy serek mascarpone, wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, sól i wódkę. Składniki mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Dwa boki składamy do środka, ponownie rozwałkowujemy ciasto i składamy do środka boki. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na faworki z lodówki, dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek, z którego następnie wycinamy podłużne paski o szerokości około 2,5 cm oraz długości około 12-15 cm. W każdym prostokącie robimy pionowe nacięcie o długości około 3-4 cm. Przez naciętą dziurkę przewlekamy jeden koniec ciasta.
Tak przygotowane faworki smażymy z obu stron do zrumienienia na głębokim tłuszczu rozgrzanym do koło 180 stopni.
Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Przed podaniem faworki posykujemy cukrem pudrem.