Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza wersja karnawałowego deseru. Pyszne, chrupiące faworki z piekarnika, które zrobicie bez smażenia w głębokim tłuszczu. Są tak dobre, że na jednym z pewnością nie poprzestaniecie.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44595
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44595
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania faworków przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto początkowo tłuczemy wałkiem, następnie wałkujemy na cienki placek, składamy na 3 części i ponownie tłuczemy i rozwałkowujemy. Proces powtarzamy kilka razy. Taki sposób sprawi, że faworki będą dobrze napowietrzone i chrupiące po upieczeniu.
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem na podłużne prostokąty. W każdym prostokącie robimy na środku nacięcie. Jeden koniec ciasta przekładamy przez środek. Gotowe faworki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Faworki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 7-10 minut.
Po upieczeniu faworki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!