Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza wersja karnawałowego deseru. Pyszne, chrupiące faworki z piekarnika, które zrobicie bez smażenia w głębokim tłuszczu. Są tak dobre, że na jednym z pewnością nie poprzestaniecie.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 54
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 137
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1371
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 54
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 137
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1371
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania faworków przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto początkowo tłuczemy wałkiem, następnie wałkujemy na cienki placek, składamy na 3 części i ponownie tłuczemy i rozwałkowujemy. Proces powtarzamy kilka razy. Taki sposób sprawi, że faworki będą dobrze napowietrzone i chrupiące po upieczeniu.
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem na podłużne prostokąty. W każdym prostokącie robimy na środku nacięcie. Jeden koniec ciasta przekładamy przez środek. Gotowe faworki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Faworki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 7-10 minut.
Po upieczeniu faworki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!