Pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe:)
Fit ciasto marchewkowe
Składniki
- 3 białka
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 8 łyżeczek mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 8 łyżeczek posiekanych płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnia starta marchewka
Składniki
- 3 białka
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 8 łyżeczek mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 8 łyżeczek posiekanych płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnia starta marchewka

Potrzebne przybory kuchenne
Tortownica 18cm
Etapy przygotowania
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, a następnie dodaję cukier trzcinowy i miksuję na najniższych obrotach miksera. Następnie cały czas ucierając dodaję żółtka i miksuje tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodaję przesianą mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia oraz startą marchewkę i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Ciasto przelewam do tortownicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Do ciasta dodaję przesianą mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia oraz startą marchewkę i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Ciasto wyjmuję z piekarnika i zrzucam z wysokości, żeby nie opadło. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia i kroję na kawałki.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 460
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 192

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2319
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 460
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 192

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2319



Składniki
- 3 białka
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 8 łyżeczek mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 8 łyżeczek posiekanych płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnia starta marchewka
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, a następnie dodaję cukier trzcinowy i miksuję na najniższych obrotach miksera. Następnie cały czas ucierając dodaję żółtka i miksuje tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodaję przesianą mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia oraz startą marchewkę i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Ciasto przelewam do tortownicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Do ciasta dodaję przesianą mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia oraz startą marchewkę i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Ciasto wyjmuję z piekarnika i zrzucam z wysokości, żeby nie opadło. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia i kroję na kawałki.
Pyszne ciasto 🍰
Bardzo lubię takie ciasto :)