Do góry

Desery Przepis na:

Fit pancakes z mąki migdałowej i bananów

Fit pancakes z mąki migdałowej i bananów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 208

Pancakes nie muszą powodować wyrzutów sumienia- zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka

Składniki

  • 1 duża szklanka mąki migdałowej (250g)
  • 2 średniej wielkości dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta cukru waniliowego
  • owoce sezonowe (truskawki, jagody) wg uznania
  • masło orzechowe do posmarowania gotowych pancakes- wg uznania
  • syrop klonowy 100 % - 2-3 łyżki- do polania gotowych pancakes
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fit pancakes z mąki migdałowej i bananów

Przygotowanie

  1. Pancakes nie muszą być niezdrowe! Zamień tradycyjne składniki kultowego amerykańskiego klasyka na mąkę migdałową i banany, a tłuste dodatki na pyszne owoce i 100 % syrop klonowy.
    Do dużej miski wsypujemy mąkę migdałową. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem banany, po czym dodajemy do mąki migdałowej. Następnie rozdzielamy żółtka od białek- żółtka dodajemy do bananów i mąki, wsypujemy proszek do pieczenia. Całość najpierw mieszamy łyżką, następnie mikserem.W osobnym naczyniu ubijamy białko ze szczyptą cukru waniliowego. Następnie łączymy z resztą składników i jeszcze raz mieszamy.

  2. Rozgrzewamy patelnię o średnicy 11-13 cm, najlepiej żeliwną. Dodajemy odrobinę oleju kokosowego, by naleśniki nie przywierały. Na patelnię wylewamy ciasto za pomocą chochli- 1 pełna chochla na 1 pancake'a. Smażymy do zarumienienia z obydwu stron.

  3. Gotowe pancakes wykładamy na talerz i smarujemy masłem orzechowym, polewamy naturalnym syropem klonowym 100 % i dodajemy ma wierzch owoce sezonowe. Dla smaku można posypać cynamonem lub wiórkami kokosowymi/płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń