Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pancakes nie muszą powodować wyrzutów sumienia- zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 721
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13976
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 721
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13976
Składniki
Pancakes nie muszą być niezdrowe! Zamień tradycyjne składniki kultowego amerykańskiego klasyka na mąkę migdałową i banany, a tłuste dodatki na pyszne owoce i 100 % syrop klonowy. Do dużej miski wsypujemy mąkę migdałową. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem banany, po czym dodajemy do mąki migdałowej. Następnie rozdzielamy żółtka od białek- żółtka dodajemy do bananów i mąki, wsypujemy proszek do pieczenia. Całość najpierw mieszamy łyżką, następnie mikserem.W osobnym naczyniu ubijamy białko ze szczyptą cukru waniliowego. Następnie łączymy z resztą składników i jeszcze raz mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię o średnicy 11-13 cm, najlepiej żeliwną. Dodajemy odrobinę oleju kokosowego, by naleśniki nie przywierały. Na patelnię wylewamy ciasto za pomocą chochli- 1 pełna chochla na 1 pancake'a. Smażymy do zarumienienia z obydwu stron.
Gotowe pancakes wykładamy na talerz i smarujemy masłem orzechowym, polewamy naturalnym syropem klonowym 100 % i dodajemy ma wierzch owoce sezonowe. Dla smaku można posypać cynamonem lub wiórkami kokosowymi/płatkami migdałów.