Do góry

Desery Przepis na:

flan de castañas

flan de castañas

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 149

bardzo dobry, jesienno zimowy deser z andaluzji

Składniki

  • 350g kasztanów
  • 1l mleka
  • 7 jajek
  • 250g cukru + cukier na karmel
  • laska cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kasztany ponacinać dookoła i wrzucić do wrzątku. Obgotować 2 – 3 minuty. Odcedzić, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, posypaną solą i trzymać pod przykryciem przez kilka minut. Ostudzić i obrać z łupiny i włochatej skórki.

  2. Do garnka wlać mleko, wrzucić obrane kasztany, dodać cukier, włozyć cynamon. Gotować koło 25 – 30 minut, na małym ogniu, żeby mlekko nie wykipiało i nie przypaliło się. Wyjąć cynamon, zblendować.

  3. Zrobić karmel (cukier wsypać do rondla, dodać odrobinę wody i trzymac na ogniu, aż się rozpuści i zbrązowieje). Wlać na dno foremki keksowej (albo kubeczków do flanu, jeżeli mają być indywidualne porcje). Poczekać aż stwardnieje.

  4. Roztrzepać w dużej misce jajka. Mieszając, wlewać powoli mleko z kasztanami. Całość przelać do formy z karmelem. Wstawić w łaźni wodnej na 45 minut do piekarnika, nagrzanego do 170°C.

  5. Wyjąć, ostudzić, przykryć folią spożywczą i wstawic do lodówki na 2 – 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń