Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo dobry, jesienno zimowy deser z andaluzji
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19304
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13065
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1710
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232168
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19304
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13065
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1710
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232168
Składniki
Kasztany ponacinać dookoła i wrzucić do wrzątku. Obgotować 2 – 3 minuty. Odcedzić, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, posypaną solą i trzymać pod przykryciem przez kilka minut. Ostudzić i obrać z łupiny i włochatej skórki.
Do garnka wlać mleko, wrzucić obrane kasztany, dodać cukier, włozyć cynamon. Gotować koło 25 – 30 minut, na małym ogniu, żeby mlekko nie wykipiało i nie przypaliło się. Wyjąć cynamon, zblendować.
Zrobić karmel (cukier wsypać do rondla, dodać odrobinę wody i trzymac na ogniu, aż się rozpuści i zbrązowieje). Wlać na dno foremki keksowej (albo kubeczków do flanu, jeżeli mają być indywidualne porcje). Poczekać aż stwardnieje.
Roztrzepać w dużej misce jajka. Mieszając, wlewać powoli mleko z kasztanami. Całość przelać do formy z karmelem. Wstawić w łaźni wodnej na 45 minut do piekarnika, nagrzanego do 170°C.
Wyjąć, ostudzić, przykryć folią spożywczą i wstawic do lodówki na 2 – 3 godziny.