Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna pigwa , warto spróbować
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 103
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 142
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 14
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 297
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 103
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 142
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 14
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 297
Składniki
Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje. W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut. Wyjąłem torebki herbaty. Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno. Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę. Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia.