Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna pigwa , warto spróbować
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2235
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1334
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 498
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3496
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2235
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1334
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 498
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3496
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1134
Składniki
Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje. W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut. Wyjąłem torebki herbaty. Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno. Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę. Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia.