Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. To gruba warstwa delikatnej, słodkiej pianki śmietankowej, wymieszanej z kostkami galaretek i wylanej na warstwie biszkoptów, a na górze - brzoskwinki. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.
Składniki
Galaretki agrestową i truskawkową rozpuścić w osobnych, płaskich, naczyniach, każdą w 400ml wody. Zostawić do zastygnięcia (galaretki najlepiej włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby dobrze stężały). Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300ml wody, pozostawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Zalewę z brzoskwiń uzupełnić do 400ml wodą i zagotować. Na soku przygotować galaretkę brzoskwiniową, odstawić do wystygnięcia. Blachę o wymiarach około 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Schłodzoną kremówkę ubić, po czym stopniowo dodawać jogurt naturalny, cukier puder do smaku oraz tężejąca galaretkę cytrynową. Masę wymieszać i połowę wylać na biszkopty, rozłożyć pokrojone w kostkę galaretki, zalać pozostałą masą, wyrównać powierzchnię. Na wierchu rozprowadzić brzoskwinie i całość zalać brzoskwiniową galaretką. Ciasto włożyć do lodówki, podawać schłodzone. Do przygotowania ciasta można użyć dowolnego smaku galaretek – ja chciałam, by było kolorowo. Można użyć świeżych brzoskwiń, należy je obrać i usunąć pestki.