Do góry

Desery Przepis na:

Gofry

Gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 320

Dodano:

Odsłon: 150

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, trzymają kształt. I pomyśleć, że ten przepis ma ponad 100 lat!

Składniki

  • 6 jaj
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę.

    Masło roztopić, dodać do żółtek. Dodać skórkę z cytryny.

    Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z pozostałą masą.

    Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcje ciasta, piec do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami (słodkimi lub wytrawnymi).

    Więcej przepisów na dania sprzed stu lat na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń