Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne, mięciutkie gruszki ugotowane na parze w ciepłym sosie czekoladowym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Gruszki obieramy i odcinamy spód, aby mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia. Stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut lub do miękkości.
W między czasie w garnuszku na bardzo małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder, czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. UWAGA: nie można doprowadzić do wrzenia sosu, ponieważ czekolada może się zważyć!
Gruszki układamy na talerzach, polewamy ciepłym sosem i dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)