Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne, mięciutkie gruszki ugotowane na parze w ciepłym sosie czekoladowym.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3528
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 366
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1750
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3528
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 366
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1750
Składniki
Gruszki obieramy i odcinamy spód, aby mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia. Stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut lub do miękkości.
W między czasie w garnuszku na bardzo małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder, czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. UWAGA: nie można doprowadzić do wrzenia sosu, ponieważ czekolada może się zważyć!
Gruszki układamy na talerzach, polewamy ciepłym sosem i dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)