Do góry

Desery Przepis na:

Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3674

Dodano:

Odsłon: 8364

Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą.

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 jajka – osobno żółtka i białka
  • 12 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 12 łyżeczek cukru (jeśli ciasto ma być wyraźnie słodkie – wypada dodać więcej, ale nie wiem ile – do smaku), myślę też, że można
  • 2 torebki cukru waniliowego albo lepiej – ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, a jeśli użyjesz proszku bezglutenowego, to i ciasto będzie bezglutenowe
  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80-100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (najlepiej bezglutenowej!)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Przygotowanie

  1. Białka ubij na pianę, można dodać szczyptę soli – wtedy ubijanie idzie łatwiej. Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.

  2. Fasolę z puszki odcedź i wraz z jogurtem zmiel blenderem na gładką masę.

  3. W osobnym, większym naczyniu utrzyj żółtka, cukier, kakao, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodaj fasolę zmiksowaną z jogurtem i połącz wszystkie składniki.

  4. Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj też posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.

  5. Formę do ciasta (keksówkę/keksówki) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej fasolową masę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka.

  6. Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w foremce do ostygnięcia. Uważaj przy wyjmowaniu z formy i odlepianiu od papieru. Pokrój i podawaj. Dla urozmaicenia można częstować z łyżką bitej śmietany albo z sosem waniliowym, albo z jakąś ulubioną marmoladą, dżemem, powidłami. Ale wyśmienicie smakuje i bez tych dodatków. J. zjadł z urozmaiceniami, ja zaś wybrałam czysty, niezakłócony niczym czekoladowy smak ciasta. I to własnie jest super – dla każdego to, co lubi najbardziej. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń