Do góry

Desery Przepis na:

Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną

Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 9025

Dodano:

Odsłon: 2995

Są idealne do kawki czy herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną.

Składniki

  • CIASTO
  • -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
  • -250 g masła lub margaryny
  • -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki cukru
  • -1 całe jajko -1 żółtko (białko odkładamy do smarowania ciasteczek)
  • -50g drożdży świeżych -6 dużych łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • DODATKOWO
  • -około 300g marmolady różanej -gruby cukier do posypania ciasteczek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną

Przygotowanie

  1. Drożdże ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym,śmietaną,jajkiem,żółtkiem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i masło lub margarynę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto-podczas wyrabiania podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części,by łatwiej było je wałkować.

  2. Wałkujemy na duży placek zbliżony kształtem do prostokąta .Kroimy wzdłuż na paski szerokie na około 10 cm . Na środek paska dajemy marmoladę

  3. Składamy pasek na pół i dokładnie zaklejamy krawędzie. Kroimy na niewielkie kawałki,każdy kawałek nacinamy kilka razy coś na kształt grzebienia :)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni :)

  4. I gotowe :) polecam Wam gorąco te ciasteczka bo są pyszne :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 grudnia 2017 Skąd ja znam te pychotki? ;)

Chyba coś tam na blogu udało mi się dojrzeć hihi, ale Chatki z piernika dalej wymiatają xD

p.s. Chaczi pozdrawia Betty ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń