Do góry

Desery Przepis na:

Herbaciane kluski z makiem

Herbaciane kluski z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 477

Dodano:

Odsłon: 2111

Przepyszne, delikatne kluseczki z makiem.

Składniki

  • Mak;
  • 400 g mielonego maku,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżki masła,
  • garść orzechów,
  • garść migdałów,
  • garść suszonych owoców.
  • Kluski;
  • 500 ml gorącej wody,
  • 2 saszetki pomarańczowo-brzoskwiniowej herbaty,
  • 500 g mąki,
  • garść mąki ziemniaczanej,
  • kilka łyżek oleju.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mleko i mak. Chwilkę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilkę dusimy.

    Kluski;

    Herbatę zaparzamy. Mąki przesiewamy, wlewamy gorącą herbatę. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut.

    Do dużego garnka wlewamy wodę. Ciasto rwiemy na malutkie kawałeczki, możemy również rozwałkować i pokroić na dowolny kształt. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia (4-5 minut).

    Kluski odcedzamy i łączymy z makiem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń