Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne do popołudniowej kawy w jesienne dni
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 116
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 74
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 149
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 735
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94329
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 116
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 74
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 149
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 735
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94329
Składniki
W misce mieszamy mąkę, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka oraz posiekaną margarynę. Całość zarabiamy na gładkie ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy je na godzinę do lodówki.
Do białek, które zostały nam podczas przygotowania ciasta, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy kisiel.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, wlewamy wodę i dosypujemy pozostały cukier oraz galaretkę. Smażymy, aż do odparowania soków. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy do wielkości blaszki i przekładamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozkładamy ostudzone jabłka. Następnie równomiernie rozprowadzamy ubite białka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 180 stopni.