Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne do popołudniowej kawy w jesienne dni
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12753
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1447
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13980
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5824
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12753
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1447
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13980
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5824
Składniki
W misce mieszamy mąkę, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka oraz posiekaną margarynę. Całość zarabiamy na gładkie ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy je na godzinę do lodówki.
Do białek, które zostały nam podczas przygotowania ciasta, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy kisiel.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, wlewamy wodę i dosypujemy pozostały cukier oraz galaretkę. Smażymy, aż do odparowania soków. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy do wielkości blaszki i przekładamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozkładamy ostudzone jabłka. Następnie równomiernie rozprowadzamy ubite białka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 180 stopni.