Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 1148

Kilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Widać ją i czuć także w powietrzu. Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie nie było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego do jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5szkl. mąki pszennej
  • 170g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka serka homogenizowanego waniliowego
  • Nadzienie:
  • ok. 1,5kg kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam cukier i proszek do pieczenia i wymieszałam. Następnie wbiłam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innego wypieku), pokrojone na plasterki zimne masło i zimny serek waniliowy. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i podzieliłam je na dwie części, jedną większa, a druga mniejszą. Mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowałam i przełożyłam do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Do jabłek wsypałam cukier, budyń w proszku, kaszę manną i cynamon i dokładnie wymieszałam. Jabłka wyłożyłam na ciasto przygotowane w blaszce. Na wierzch starłam resztę ciasta, które chłodziło się w zamrażalce. Szarlotkę piekłam około godziny w 170 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto studziłam na metalowej kratce. Dodatkowo schłodziłam szarlotkę w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń