Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 1172

Dodano:

Odsłon: 29267

Bardzo szybki i smaczny deser.Do popołudniowej kawy i niespodziewanych gości.

Składniki

  • :mąka, 3 szklanki
  • masło, kostka
  • jajka, 4 -żółtka
  • cukier puder, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • dżem, 1/2 słoika
  • śmietana, 1 łyżka
  • jabłka, 1 kg
  • PIANKA:białka, z 4 jajek
  • cukier, 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana, 1łyżka
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłecznik

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać:mąkę, cukier,cukier waniliowy,żółtka,śmietanę proszek do pieczenia,masło.Wyrobić ciasto.odłożyć małą kulkę na kruszonkę pozostałym wylepić blaszkę.Ciasto nakluć widelcem,podpiec.

  2. Na podpieczone ciasto rozsmarować dżem na to ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.

  3. Ubić pianę z 4 białek dodając 5 łyżek cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.Nałożyć na jabłka.Na wierzch rozkruszyć resztę ciasta..

  4. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

newsweek 07 grudnia 2016 Tak jeszcze jabłecznika nie robiłem, ale dziś wypróbuję ten sposób :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Guska86 14 września 2012 Ile % ma mieć śmietana i jaki smak dżemu został dodany?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 września 2012 Prosty i pyszny - uwielbiam jabłeczniki w każdej postaci - a twój jest super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń