Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5037

Dodano:

Odsłon: 11870

Łatwy i rozpływający się w ustach

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • MASA JABŁKOWA:
  • Jabłka 1,5 kg
  • Cukier 1 łyżka
  • Galaretka cytrynowa 2 opakowania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik na biszkopcie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 26 cm) i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

  2. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce, wkładamy je do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy, aby lekko przestygło.

  3. Przestudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy masę jabłkową i przykrywamy całość drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta oblewamy lukrem lub polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rspx 11 czerwca Wczoraj wypróbowałam przepis. Dokładnie na takiej samej blaszce (średnica 26 cm.). Biszkopt wyrósł na 6 cm. po przekrojeniu na pół wychodzą dwa kawałki grubości 3 cm. Przy podanej ilości jabłek (1,5 kg.) do tej średnicy blaszki wychodzi warstwa jabłek ok 2,5 cm. Zamieszczone przez Panią zdjęcie to chyba nie z tego przepisu bo widać, że jabłka krojone są na kawałki a nie tarte na tarce. Wydaje mi się, że albo Pani wykorzystała inny przepis albo zdjęcie nie z tego przepisu. Podsumowując upieczony biszkopt wg. zamieszczonego przepisu można przekroić na 4 warstwy, jabłek nie trzeć tylko pokroić w cząstki. Dla użytkowników polecam zmniejszenie składników na biszkopt o połowę wówczas do blaszki o średnicy uzyskamy biszkopt o wysokości 3 cm. Jabłka proponuje pokroić w cząstki (nie trzeć) i użyć tylko jednej galaretki + 2 łyżki żelatyny wówczas jabłecznik nie jest przesłodzony. Ubicie białek na sztywna pianę i odrębne utarcie żółtek z cukrem pozwoli nam uzyskać puszystość biszkoptu - biszkopt nie będzie taki sztywny jak ciastka biszkoptowe gdy ucieramy całe jajka z cukrem;) Proponuję Pani umieścić faktyczne zdjęcie z wyrobu wykonanego z zamieszonego przepisu.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń