Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na jabłecznik na kruchym cieście.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5933
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 698
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5933
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 698
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 801
Składniki
Jabłka umyć obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cząstki, następnie rozgotować z cukrem na jednolitą masę i ostudzić. Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu rumowego zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, podzielić na dwie części, w stosunku 2:1. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy rozwałkować na cienki placek. Ciasto przełożyć na wcześniej wysmarowaną masłem blachę (można też wyłożyć papierem), uformować 2-3 cm boki. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć upieczone jabłka, po czym zetrzeć na nią ciasto z zamrażalnika. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż kruszonka lekko się zarumieni. Gotowe ciasto gdy lekko się ostudzi posypać cukrem pudrem.