Desery Przepis na:
Jabłecznik na kruchym cieście z różową pianką

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10241
Dodano: 14.05.2016
Odsłon: 10704
Składniki
- Kruche ciasto:
- margaryna 25 dag
- mąka pszenna 2,5 szkl.
- żółtka 4
- cukier 0,5 szkl.
- proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- śmietana 12% 2 pełne łyżki
- Pianka:
- białko 4
- cukier 3/4 szkl.
- kisiel truskawkowy lub wiśniowy 2 łyżki
- dodatkowo:
- mus jabłkowy (u mnie domowy) duży słoik + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli mus jest rzadki)
- cynamon
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść, tworząc plastyczną masę. Podzielić ją na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
Blachę (może być o średnicy 24 lub 26cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Wyłożyć mus wymieszany z mąką ziemniaczaną, wyrównać. Posypać cynamonem.
Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo po łyżce cukier i nadal ucierać. Na koniec (gdy cukier jest już rozpuszczony) wsypać kisiel i zmiksować krótko, do połączenia składników. Piankę wyłożyć na mus jabłkowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub tak jak u mnie skubać na wierzch. Ciasto piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Jesli wierzch ciasta zacznie się za szybko rumienić, należy przykryć go folią aluminiową. Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 15 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie ciacha <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 15 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Ciasto z gatunku łatwe, szybkie i pyszne,ale mnie niestety nigdy nie wychodzi tak wysoka piana, po upieczeni wychodzi z niej "nitka"wszystko już robiłam co tylko i jeszcze nigdy nie byłam zadowolona :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz