Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65097
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 619
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5805
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 661
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65097
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 619
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5805
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 661
Składniki
Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i prażymy na patelni przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać.
Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut, do zezłocenia kruszonki.