Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik / szarlotka z kruszonką

Jabłecznik / szarlotka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11174

Dodano:

Odsłon: 23872

Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki
  • 1 jajko L
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ...
  • Warstwa jabłkowa:
  • 6 dużych jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • ...
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60g zimnego masła
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik / szarlotka z kruszonką

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.

  2. W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i prażymy na patelni przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać.

  3. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę.

  4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut, do zezłocenia kruszonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń