Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień i zima to czas kiedy chętniej przygotowujemy aromatyczne potrawy i desery. Do takich należą nasze jabłkowe kusiki – ciasteczka twarogowe z lekko kwaskowym jabłkiem i rozgrzewającym cynamonem. Przygotuj je dla siebie i najbliższych do kawy czy herbaty.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21334
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25417
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 141
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21334
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25417
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 141
Składniki
Twaróg zmiel na gładko. Nie musisz tego robić, jeśli użyjesz twarogu z wiaderka. Pokrojone na drobne kawałki masło dorzuć do miski z serem. Następnie dodaj przesianą mąkę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę i zawiń w folię spożywczą. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Każdą z nich jeszcze na 3 mniejsze kawałki. Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąkę na okręgi o grubości 5 mm. Na połowie ułóż kawałki jabłka i przykryj drugą połową ciasta. Delikatnie sklej rogi ciasta.
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Z przygotowanego ciasta powinno wyjść około 24 ciastka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.